29 oktober 2013

Kalimera!

Här har det varit tyst ett tag. Vi åkte på en efterlängtad resa till solen, närmare bestämt Pafos, Cypern, och jag kom mig inte för att blogga på hela tiden fast jag nog tänkt posta såna retfulla bilder i stil med "här ligger vi vid poolen, 27 grader varmt, hoppas ni trivs i snöslasket". Det gjorde vi också, låg vid poolen alltså, men wi-fi fanns bara inne vid receptionen och de få gånger jag orkade traska dit kollade jag bara mina mejl innan jag gick ut i solskenet igen :)

Hursomhelst, det var bara jag och Alleria som åkte med mina föräldrar - sambon stannade mer eller mindre frivilligt hemma och matade katterna. Och så bra det har gått att resa med en tvååring, jag trodde verkligen inte det fast hon nog är enkel att ha med sig! Inte ett enda gnäll på hela resan, bara lite trötthetsgråt och annars ett piggt och glatt humör till precis allt vi hittat på! Värst var väl kvällarna när vi saknade pappa mycket - eftersom inget internet fanns på hotellrummet kunde vi inte ens Skype'a som vi tänkt. En skön och rolig vecka på alla sätt, men nog var det rätt skönt att komma hem ändå!

Hotellområdet var som en labyrint av små hus, plattsatta gångar och häckar av alla de slag. Hibiskusen var den enda blomman jag kände igen.

Jag har nog aldrig sett palmträden blomma förr!

Vi åt glass.



Poolområdet vid Avanti Hotell Village.
Promenera på stranden, samla vackra stenar, "pimma" i det ljumma vattnet.

Kvällsljuset över hamnen i Pafos var magiskt vackert.

Ett...träd?

Annorlunda gräsmatta. Värmetåliga succulenter täckte delar av den torra kalkhaltiga jorden.

Kalkstensklipporna längs med den långa strandpromenaden in till Pafos centrum.
Pappa och jag besökte Pafos arkeologiska park (Kato Pafos Archaeological Park) med ruiner från hellenistiska och romerska perioden fram till medeltiden och korstågen.
Jag imponeras alltid över det stora tekniska kunnandet av en civilisation under den tid vi ännu bodde i grottor här uppe i norr... Här ser man ännu resterna av deras vattenledningar.
Resterna av "hypocaust", uppvärmda golv i bad/relaxavdelningen i fina romerska villor.
Fascinerande var den vackra mosaiken som tagits fram i flera av villorna, här komplicerade geometriska mönster tillsammans med vardagliga föremål som urnor.
Många mosaiker var fantastiskt välbevarade och jag började genast fantisera om vårt framtida hus, fyllt med imitationer av dessa vackra antika golv.
Den obligatoriska amfiteatern nära stadens centrum, torget eller agoran.

En lite annorlunda resa på många sätt, inte minst för mina föräldrar, men att resa med småbarn på deras villkor har en helt egen charm som jag tror att vi alla uppskattade ändå, även om maten, sömnen och själva resandet erbjöd vissa ...utmaningar. Och att få dela Allerias glädje över att få gå barfota och "pimma" så mycket hon ville i havet och poolen är värt en hel del bara det. Vi hoppas på en nästa gång.

17 oktober 2013

Virka liten kanin

Med hösten kommer ofelbart mitt intresse för handarbete och pyssel tillbaka igen. Under vår och sommar finns det så mycket annat att göra, inte minst utomhus, men med höststormar och snöslask utanför knuten passar det mig utmärkt att sitta inne med mina garner och virknålar! 

Dessutom väntas tillökning på flera håll i släkten under vintern, så det saknas inte bebisar att skänka allt hempysslat till :) Denna kanin virkade jag åt Alleria medan hon ännu låg i magen - testade först ett tjockare och enkelt garn bara för att se om jag kunde göra det rätt och gav mig sen på en likadan kanin i mjukt och luddigt angoragarn som var lite svårare att virka i. Den vita kaninen är en riktig favorit här hemma nu och bärs runt överallt, så eventuellt gör jag en likadan till de kommande barnen - ett lagom enkelt virkprojekt för nybörjare eller för att komma igång efter ett uppehåll! Kaninen är ett gratismönster som jag hittat på nätet, men minns tyvärr inte var.




Ben/Armar/Öron - gör två av allt.
 
- 2 lm
- 6 fm i 2:a lm från nålen
- 2 fm i varje maska = 12 fm 
- 12 fm 
- öka i var 3:e maska = 16 fm 
- 3 varv med 1 fm i varje maska 
- virka ihop 3:e och 4:e maskan hela varvet = 12 maskor kvar 
- 3 varv med 1 fm i varje maska 
- virka ihop var 3:e och 4:e maska hela varvet = 9 maskor kvar 

Stoppa nu ben och armar (ej öronen) lite i taget.
Fortsätt: ben 10 varv / armar och öron 6 varv med 1 fm i varje maska 

- virka ihop 2:a och 3:e maskan = 6 maskor kvar 
- virka ihop med maskorna på andra sidan = 3 fm och nu är  ben/arm/öra stängt.
 
Kropp+Huvud 

- 2 lm 
- 6 fm i 2:a maskan från nålen 
- 2 fm i varje maska  
- öka i varannan maska 
- öka i var 3:e maska 
- 1 fm i varje maska 
- öka i var 5:e maska 
- virka in ett ben i 3 fm virka sedan 4 fm och virka in nästa ben med 3 fm, öka därefter i var 5:e maska 
- öka i 1:a maskan och sedan öka var 3:e maska 3 ggr, därefter 1 fm i varje maska resten av varvet 
- 9 varv 1 fm i varje maska 
- virka fm förbi benen, virka in en arm, fortsätt med fm runt till andra sidan kroppen och virka in andra armen 
- virka ihop var 3:e och 4:e maska i 4 varv (nu börjar och slutar varvet vid ena armen) 

Stoppa nu kroppen.

Fortsätt med:
- 2 varv fm i varje maska 
- 2 varv ökning i varje maska 
- 6 varv fm i varje maska 
- 2 varv virka ihop var 4:e och 5:e maska 

Sy/brodera ögon och nos på huvudet
Stoppa huvudet.

Fortsätt:  
- virka ihop 2:a och 3:e maskan hela varvet 
- virka ihop 1:a+2:a, 3:e+4:e, 5:e+6:e maskan, virka därefter in öronen efter varandra (3+3 fm) (här blir det två garnändar från öronen som inte går att virka in) 
- tag av garnet och sy ihop hålet som återstår 
- fäst de tre garnändarna som blir kvar och göm dem i kroppen. Ett alternativ är att göra en upphängning av dem.

14 oktober 2013

Sanslösa höstfärger

Vilken tur att jag kom ihåg att ta med kameran på en promenad i helgen, för färgspelet på vår gränd var verkligen helt fantastiskt vackert! Vädret var också något utöver det vanliga, hur ofta kan man ta en promenad utan jacka i mitten av oktober och inte frysa det minsta? Jag är så glad för den långa fina hösten vi har haft, det gör det lite lättare att orka med vintern som ännu ligger framför oss-

Hela gränden riktigt lyser i hela färgskalan från mörkgrönt till gulorange till rödlila. 

Titta så lustigt det ser ut när de gulblommande ölandstokarna möter den mörkgröna granhäcken och de orangeröda lövfällande buskarna!


Blodlönnen lyser skarpt rött bland allt det gula.



Efter söndagens första riktiga höststorm är det inte många av de vackra bladen som ännu hänger sig kvar utan nu ger de alla oss trädgårdsägare sysselsättning med att räfsa, sopa och kärra bort i stället. Underbart är visst kort.

11 oktober 2013

Platsbrist och problemlösning

Hur kommer det sig att det aldrig någonsin finns tillräckligt med plats? Får man mera plats av en flytt eller ombyggnad räcker det ändå aldrig, och vi fortsätter att fantisera om den där extra halvmetern...fick vi bara den skulle det vara perfekt. Mycket vill ha mer. 

Vår nya hallgarderob är stilig och praktisk (och omöjlig att fota då hallen är så liten) men den rymmer ju kanske hälften av allt som borde rymmas dit. Och nu är vintern på kommande med alla vinterkläder i släptåg...suck och stön. 

Planen är nu en liten platsbyggd sko/vanthylla på det utrymme som är kvar. Jag tänker mig att ett antal skofack längst ner, och sen hyllor med plats för korgar för vantar och mössor kunde lösa en del av problemet. Lite extra krokar inuti skåpet på det så tror jag inte vi kan göra mera sen, då slänger jag helt enkelt det som inte ryms in...



Köksön

Bordsskivan fastskruvad, stolarna uppackade och monterade och skräpet bortforslat - äntligen får vi använda vår köksö / nya matbord! Så.Himla.Skönt att slippa springa fram och tillbaka till vardagsrummet varje gång det ska ätas. 
Det som fattas är något snyggt på väggen, jag har vissa planer på en eller flera tavlor men det är inte så enkelt att hitta något som varken är för stort eller för smått och som passar med färgerna. Förslag, någon?


Bordet invigdes med en furstlig middag bestående av fisksoppa som sambon kokat, och det var nog en av de godaste soppor jag någonsin ätit - helt i klass med den fantastiska soppan som serveras varje år på Grisselödagen ;) Så bara för det tänker jag skriva ner receptet också, så vet jag var jag har det sen.

Fisksoppa

Ingredienser:  
- färsk laxfilé, 600 gr
- schalottenlök 5 st
- potatis 4 st
- vatten 1 l
- fiskfond 3 msk (el. buljongtärning)
- vitt vin (torrt) 2,5 dl
- persilja ½ kruka
- timjan ½ kruka
- dill ½ knippe
- smör till stekning
- salt och vitpeppar
- äggula 3 st
- grädde 3 dl

Tillagning:
Skala och hacka löken. Skala potatisen och skär i bitar. Hacka persilja, timjan och dill. Fräs löken mjuk i smöret i en stor kastrull några minuter, utan att bränna. Tillsätt vatten+fond, potatis och hälften av timjan och persilja. Salta och peppra. Låt småkoka i ca 15 minuter. (Passera soppan genom en trådsil.) Häll tillbaka spadet i kastrullen och sänk till låg värme. Vispa ner äggulor och grädde. Rensa och skär laxen i tärningar (3x3 cm) och lägg i kastrullen. Låt koka upp. Tillsätt dill, resterande persilja och timjan. 

7 oktober 2013

Virka leksaksmat

Leksaksservisen har jag samlat ihop genom diverse loppisfynd. Populärast i leken är kastrullen med lock, äggkopparna, de små skedarna, salt- och pepparkaren och muggarna som liknar caffe latte - muggar (jag tror de också är äggkoppar egentligen).


Skafferi med blivande ugnen till vänster. 

Hylla med porslinet. 


Matlagning på gång.
 

Ägg i förpackning för påskägg (mönster).

Pumpa, jordgubbar, prinsesstårta och Dominokex är alla från virkalitenkaka. Dessutom använde jag mönstret för konfekt till köttbullarna.



Kycklingben (mönster).


Morötter, svamp, mandarin är alla från Drops mönstersamling.

Korvarna, spagettin, kanelbullen, bakelsen och de stekta äggen har jag virkat på fri hand.





Himla kul var det och jag kommer helt säkert att fortsätta virka mera mat i vinter!
 
 

Att bygga ett leksakskök

Nu när vårt eget kök börjar vara klart, ska vi nog ta oss tiden att bygga klart Allerias leksakskök också. Köket fick hon till sin tvåårsdag i juni, men då fattades ännu några delar. Inte för att en tvååring märker sånt utan fixandet med detaljerna är väl mest roligt för föräldrarna :)

En del av materialet till köket fick vi gratis av snälla svärfar, som säljer riktiga kök och därmed alltid har extra luckor och skivor till våra projekt här hemma. Ribbor, lister, beslag och skruvar köpte vi, och faktum är att totalbudgeten säkert landar på 100€, vilket är mera än IKEA vill ha för sitt leksakskök. Nå, det är ju roligt att bygga och helt säkert får man ju något som är unikt!

Vi börjar bygget inomhus på vardagsrumsgolvet, men flyttar sen ut i garaget för att inte förstöra överraskningen för Alleria.
Sambon byggde stommen och jag målade. 


Bänkskiva med hål för "diskho" - en skål jag köpt på loppis. 

Spishäll av plexiglasskiva som sambon gjort av en restbit från jobbet. Skåpet har fått väggar och dörrar av trädörrar från ett riktigt kök och under spishällen ska det bli en ugn med lucka.


  
Så långt hann vi före Allerias födelsedag och köket har verkligen använts flitigt - hon kokar kaffe, spagetti och korv flera gånger om dagen och bjuder oss alla :) Så nu är det verkligen på tiden att vi gör köket klart - vi ska fixa ugnslucka och en baksida med fler hyllor och krokar för bestick hade vi tänkt. Det var ju så roligt att fixa leksaksservis och -mat, så nu är det lite trångt i hyllorna... Bilder på mat och servis finns i ett eget inlägg.

Jag ser ränder

I helgen fick vi lite barnfri tid och då gjorde vi förstås så spännande saker som att sätta upp fyra meter långa tapeter i hallen. Undrar om det klassas som dejt för småbarnsföräldrar. Men klara blev vi och inte ens speciellt osams, och som grädde på moset kunde vi äntligen sätta tillbaka trappräckena och det blev genast lite mindre byggarbetsplats.

Visst vore det skoj om trappan hade målats på samma gång för gulnad furu är inte så jättesnyggt faktiskt, men i allt kaos kändes det lite övermäktigt att behöva montera ner hela trappan också så vi nöjer oss såhär.

Det är svårt att fota tapeter, det ser bara menlöst ut...

På loftet är det lite kvar att göra, en annan tapet ska upp i hörnet, sen blir det bordsskivor och hyllor och lister och elen ska dras...men SEN får jag flytta ut ur barnrummet och in i mitt lilla kontorshörn!



Det blev inga kanelbullar i helgen,  men nog en äppelkaka till kvällskaffet.


Svärmor kom med många platta, bruna paket. Kvällsunderhållningen är räddad. Jag försökte mig på en av stolarna redan nu, men ledsnade när skruvarna inte samarbetade. Bäst att vänta tills jag fått mat i magen och känner att stubinen är lite längre...