20 juli 2014

Bara 7 veckor kvar

Jag inbillar mig att vi har så gott om tid, men bröllopet är faktiskt bara sju veckor bort nu så det borde väl börja hända saker så småningom... Vi fick faktiskt en heldag på stan (utan barn!) och kom hem nöjda och glada efter att ha uträttat en hel del. Det visade sig vara ett lyckokast att titta in i Kokkolas enda bröllopsbutik, det tog inte många minuter där innan sambon hittade precis de kläder han velat ha, komplett med hatt och allt! Snyggt blev det, och så praktiskt att bara kunna hyra allt. Är så glad för hans skull att han fick precis det han ville ha :) 

Sen har vi nog bestämt ringar också, efter en hel del velande fram och tillbaka. Naturligtvis blev det lite dyrare än vi tänkt oss...men att snåla in på just ringarna, som man väl ska använda varje dag resten av livet, känns inte riktigt bra. 

Så nu blir det denna i palladium och svarta diamanter åt sambon. 


Och denna, i vitt guld och diamanter åt mig


om jag inte ändrar mig...och tar denna ring, men då får stenarna bli safirer för diamanter är rätt dyrt. 


Och häromdagen kom ett litet paket från Kina också. Jag beställde ju hastigt och lustigt 30 st pompoms, efter att ha sett någon internetbild på bröllopsdekorationer. Jag hade egentligen ingen aning om hur de skulle se ut, men för 33$ var det inte så mycket att fundera över! Vi fick en liten extra pompom som vi testade vika upp och den var ju söt :) 


De "riktiga" är aningen större. Färgerna är i verkligheten ivory, purple och cerise. Tänkte mig att de kunde hänga i små grupper från taket i lokalen.


Nästa vecka tänkte vi ta itu med hindersprövning, ringa cateringen, beställa ringarna och sen ska jag fixa några små syjobb på klänningen också. Det går ju framåt i alla fall! Och dagens mest positiva är att så gott som alla som vi bjudit också tackat ja till att komma ♥
Det trodde jag inte, med tanke på att flera bor ganska långt bort. Så glad och tacksam över att folk vill göra sig det besväret!

18 juli 2014

Still going strong - lekstugan 25 år gammal

Äntligen tog vi också tag i att storstäda vid min gamla lekstuga. Alleria har inte riktigt trivts där inne, det var för mörkt pga. alla vildvuxna träd och buskar, och stugan har väl inte blivit ordentligt städad sen jag bommade igen den för många, många år sedan...



Men nu hjälptes vi alla tre (jag, mormor och Alleria) åt att röja blad kvistar och blad, slänga alla gamla dammiga mattor och kuddar, sopa och feja och diska alla små pryttlar. Så nu är det rent och fint därinne och Alleria är så himla nöjd att hon knappt vill leka någon annanstans! 

Synd bara att jag har så kort tålamod när det gäller att sitta på pyttesmå stolar och låtsas dricka kaffe ur pyttesmå koppar och plocka med pyttesmå flaskor och korkar i timtal... Jag gör gärna fint och snyggt och skulle gärna ännu måla väggarna i stugan så det blev ljusare, men lekandet överlåter jag så gärna så till mommo och moffa :)

 

Längtan till landet

Vi har tillbringat en hel del tid i Socklot hos mina föräldrar under veckan. Sambon och morfar bygger på den nygamla terrassen, och vi andra pysslar i trädgården, underhåller Alleria och lagar mat dagarna i ända... Alleria tror nog nästan hon bor där nu, så det börjar väl bli tid att få arbetet klart så de inte behöver ha oss springande där varje dag! Det går väl framåt, men här balanserar vi ännu över plankor och hoppar över trappor som saknas, med tallrikar och brickor i händerna varje gång det är matdags.


Men nog är det ändå skönt med lite större ytor att röra sig på. På sommaren är jag helt säker på att jag kommer inte att känna mig helt hemma innan jag har ett litet hus och en stor trädgård att påta omkring i. Jag är extra förtjust i den vildvuxna entrén till huset där prydnadsaplarna och alla buskarna bildar en skuggig sval "grottingång" och schersmindoften följer med varje varm vindpust.

Ingången från garaget sett.
 
Ingången från huset sett.

Den första blomman

Vår fina, anonyma pion (bondpion?) har i sommar blommat för första gången och jag har förtjust smugit ut om mornarna för att titta på och fota knopparna som bara svällde och svällde och sen sprack upp i de mest fantastiska blekrosa blommor!

När vi flyttade in och började röja i den fruktansvärt övervuxna trädgården så hittade vi djupt nere bland lupinerna några ynkliga pionskott som vi förstås sparade. Så här såg det ut då, år 2010...


Men sen gjorde vi en rabatt och grävde och hackade oss ner bland rötter och stenar, och pionen blev vi tvungna att flytta lite (eller snarare lyfta upp). Och sånt tycker inte pioner om, så då ville den inte blomma heller på flera år. Men titta nu så vacker den är!

I skugga.

I solen.
 Fast nu är blomningen redan över. Det häftiga regnet som föll i dagarna så slog sönder de stora blommorna och kronbladen föll i drivor. Underbart är visst kort.


Vi har också fått en bänk till trädgården av snälla svärmor, för att faktiskt kunna sitta där ute bland blommorna och inte bara betrakta dem på avstånd. Vi får väl se om vi någonsin får tid för det! Men en bänk att sitta på är väl en bra början :) 


17 juli 2014

Nya glasögon

Oj oj oj jag har så många bilder att visa och så många saker jag skulle vilja skriva om. Men jag hinner inte sitta vid datorn (och vill inte skriva från telefonen) och än mindre redigera några bilder. För här hemma är det semester och det betyder arbetsläger, som vi alla vet. Ingen ledig tid i sikte! 

Men hejhej. Jag njuter kopiöst mycket av sommaren och jag har nya glasögon (och de är rooooosa inuti!). Det var bara det jag ville säga :) Nu ska vi iväg och bygga terrass och skriva under viktiga papper och rensa nyfångade strömmingar.


10 juli 2014

Heuchera obsession

Det är visst inte bara jag som blivit smått besatt av Alunrot - Heuchera. Googlade runt lite på nätet och hittade många entusiaster som likt mig tycker att man inte kan få för många av dessa ljuvliga små växter med färgsprakande blad!

Min egen rabatt har växt lite och om jag inte minns fel nu, så innehåller den åtminstone fyra olika sorters alunrot; Heuchera 'Palace Purple', 'Berry Smoothie', 'Caramel' och 'Silver Scrolls'. Fler ska det bli! Och ja, jag låter dem blomma - har aldrig hjärta att klippa av blommor och knoppar och förneka växterna det som de lever för, att sätta frö och föröka sig...


7 juli 2014

Evenemangshelgen

Helgen bjöd på riktigt strålande väder och det gjorde underverk för humöret :) Vi var knappt hemma alls på hela helgen faktiskt - lördagen spenderades i Kronoby och vi hann med en sväng på Krombidan också. Riktigt mycket folk ute och många roliga aktiviteter men jag hade inte med kameran så det blev inte så många foton. Alleria åkte karusell och sen stötte vi på en bekant som skulle delta i rc-racing, A hade nog gärna velat ha en sån fin radiostyrd bil...



På söndagen var det som vanligt (alltid första helgen i juli!) dags för Grisselödagen! Jag behövde inte hjälpa till så mycket i år, vädret var helt toppenbra så inga tält behövdes sättas upp och det innebär mindre jobb för alla... Laxsoppan var som vanligt fantastiskt god och kön ringlade sig lång som vanligt. Lite mindre program var det tyvärr i år, men folk minglade runt och var glada ändå. Alleria var glad över hopptältet, ända tills de större barnen hoppade för våldsamt så hon föll ur och slog sig i huvudet :/ Sen ville hon förstås inte hoppa mera..




Vi passade på att göra lite reklam för Dalbo Must och delade ut info och gratis smakprov av vår goda must till alla som ville ha :) Hoppas folk förstår att ta vara på sina trädgårdsäpplen och komma med dem till oss i höst!

3 juli 2014

Också små trädgårdar behöver sina träd

Efter den oförklarliga syrendöden förra sommaren så var det äntligen dags att ersätta de torra spretiga buskarna med något annat, och jag var helt säker på att jag ville ha ett litet träd! Vid Blomqvists plantskola förra veckan gick vi runt och tittade på bl.a. järnvägshängapel, hängsälg, små plommonträd och ullungsrönn (himla vackert träd)! Men inget kändes helt hundra, de vackraste träden är knappast riktigt härdiga här på vår norrsida, och vi ville gärna ha något som bär frukt OCH har en vacker höstfärg! Så till slut kom vi ändå hem med en uppstammad aronia. Om den verkar trivas, ska den få sällskap av en till i rabatten på motsatt sida.


Marken här består av ett tunt lager matjord, sen är man redan nere i dräneringsgruset, som synes...får se vad trädet tycker om det. Men nu är iaf. de döda buskarna borta och trädet på plats bakom vinbären! Åkerbären har spridit sig flitigt och jag hoppas de med tiden täcker in hela denna sida av rabatten, så jag helt slipper att rensa ogräs. Framsidan av rabatten har i sin tur tagits över av skogsförgätmigej, men det är helt okej med mig för de är väldigt vackra när de blommar och mycket lätta att rensa bort - tur de, för de försöker fortsätta sin invasion över hela trädgården!



2 juli 2014

Inbjudningarna färdigpysslade - eller nästan...

En sak till hann jag med under veckan, bröllopsinbjudningarna är pysslade och klara! Nästan...för jag tror minsann jag får köpa lite mer papper och göra några fler. Jaja, bara alla gästerna hinner svara före bröllopet ska det säkert ordna sig?!

Konstigt hur det plötsligt finns en massa att göra och tänka på trots att man bestämt sig för något litet och enkelt. 


Lillkusinens dop

Igår fick jag så fina bilder från lillkusinens dop som var i maj, alla bilder tillhör fotografen som är min duktiga svägerska och vän! Hon den knasiga på sista bilden alltså ;)

Allt var så fint, omgivningen, familjen och gästerna och dopbarnet som uppförde sig perfekt! Efteråt spexade Alleria loss som vanligt :)
 

Sen gick vi ner till stranden och kastade stenar och blötte ner oss förstås. 

1 juli 2014

Semesterjobb

Pappan i huset hade semester en vecka och det betydde förstås, helt enligt traditionerna, mest jobb och mindre fritid :) Men det är ju förstås trevligt när saker blir gjorda!

Efter att ha jobbat tillsammans med grannarna för att bygga om sopskjulet på gården så det motsvarar brandmyndigheternas krav (jag vet, lätt världens mest sinnessjuka påhitt!) och sen målat hela skjulet invändigt, så fortsatte faderskapet med att ge sig på vår flagande balkong. Skrapa färg och sen klibba på ny färg hör inte till mina favoritsysselsättningar, så jag höll mig undan...men okej, erkänner att det blev mycket finare nu! Blev riktigt sugen på att inreda balkongen (och med "inreda" så menar jag "bygga ett växthus för plantsticklingar"!).

Före. 
Efter!
Sen påbörjades ett annat byggprojekt, vi lovade visst att hjälpa till med mina föräldrars terrass om de inskaffade materialet... Så ett antal Profideck-brädor ligger nu och väntar på att rivningen och grundarbetet vid den gamla terrassen ska bli klart.  


Och sist men inte minst hann vi också besöka Blomqvists Plantskola, egentligen ville vi ha nya jumboplantor av jordgubbe, men efter den snöfattiga vintern ville tydligen alla andra samma sak så plantorna var slut! Jaja, vi hann diskutera vår kommande beställning på äppelträd till vårt musteri :) och sen kom vi hem med bl.a. en uppstammad Aronia som ska få ersätta de döda syrenbuskarna. 

Alleria lovade följa med när vi mutade henne med att hon fick ta med Pukyn, men nästan framme ångrade hon sig och började gnälla om hur trååååkigt det var och att hon absolut INTE ville komma med! Jag fick såna flashbacks från 20 år tillbaka när det var JAG som satt där i baksätet och gnällde, på väg till någon trist plantskola med min pappa :) Ah, hur tiderna förändras (och stackars barn)!