19 november 2014

Baka baka, glutenfritt formbröd

Åhå nu måst jag nog faktiskt dela med mig när Alleria och jag för en gångs skull lyckats baka något som både a) ser bra ut och b) tom. är ätbart! Nej, jag är inte sådär dålig på att baka annars men detta med gluten- och vetefria kakor och bröd ger mig gråa hår...speciellt när jag envisas med att försöka mixa mjölblandningar själv.

Nå, denna gång använde vi oss av en färdig mjölmix (Leilas) och lyckades åstadkomma ett bröd som faktiskt blev precis som det var tänkt och - kors i taket - fröken åt det och tyckte det var gott! Success!

Receptet var från bloggen Glutenfria godsaker som är full med goda och inspirerande recept vi ska testa nån gång. Här några skruttiga mobilbilder på brödet innan det skivades och åkte in i frysen.



Teknikvänligt

Maken har gått och köpt sig en ny telefon efter att den gamla hotade säga upp kontraktet helt efter sisådär fem år - mer tycks inte moderna telefoner hålla för...(ingen ska iaf. beskylla oss för att vara ivriga konsumenter i just den frågan, vi använder båda våra telefoner fast de är tejpade med silvertejp och man måste trycka på ett visst ställe för att sim-kortet ska få kontakt, heh).


Hans val föll på en helt ny telefon från ett litet startupbolag, en One+. Jag har inte provat den, bara konstaterat att det är en snygg sak och verkar riktigt bra men det är en Android-telefon och jag är van med användarvänligheten i min Windows Phone så jag håller nog mig till den!

Fast jag vet inte riktigt vem som är nöjdast, maken med sin nya precioussss eller dottern som äntligen får spela Toca Boca!
http://media.tocaboca.com/2011/11/kitchen_webb_pic.jpg

16 november 2014

Kroppen. En faktabok för alla små.

Vår stora lilla vetgiriga fundersamma treåring har blivit så intresserad av kroppen och alla dess funktioner, vi har nog tittat säkert femtio gånger på videon här nedanför "the Miracle of Life" och hon ber jämt om att få min telefon för att få se den igen...


Jag har också letat överallt efter en bra faktabok om kroppen som skulle vara på hennes nivå, men alla jag hittat är alldeles för avancerade med alldeles för mycket text, så vi har fått nöja oss med att bara se och prata om bilderna. Men nu blev det bingo; sist vi var på biblioteket frågade en av bibliotekarierna där om vi vill bli de första att låna en helt ny faktabok om kroppen och det ville vi förstås :)

Boken heter Faktabok med versaler för kloka små. Kroppen. och innehåller mängder med små flikar man kan öppna och kika in i och massor med kluriga fakta om kroppen och hur den fungerar. Vi har läst den så många gånger redan och dottern pratar nu massor om olika organ i sin kropp och vad de gör just nu. Boken verkar inte finnas tillgänglig på Adlibris än, men jag tror minsann vi ska önska oss den i present så småningom så vi får ett eget exemplar att bläddra i. Tror det är en bok med lång användningstid!

Sånt ni (kanske) inte visste om mig

För många veckor sedan skickade Nina en såndär utmaning åt mig på Instagram där man ska berätta 20 mer eller mindre okända fakta om sig själv men inte sjutton skriver jag så långa listor på mobilen! Det är ju skitjobbigt att knapra på den där lilla skärmen... Men, nu när jag haft tid vid datorn tänkte jag att det var en rätt rolig uppgift ändå och började fundera. Så here goes, 20 saker om mig som ni kanske eller kanske inte visste från tidigare.
  1.  Jag föddes med höftledsluxation och tillbringade mina första månader fastspänd i en skena.
  2. Från 6 års ålder är jag gravt närsynt och har därmed glasögon tjocka som flaskbottnar trots specialslipning.
  3. Avskyr att diska men sköter gärna tvätten. Ren terapi ju!
  4. Jag stavar aldrig fel (utom rena slarvfel då). Jag kan se hur ett ord borde stavas genom att titta på olika varianter av stavningen.
  5. Jag kan läsa om böcker hur många gånger som helst för jag minns aldrig vad som händer eller vem som är mördaren. Praktiskt, utom när man försöker läsa (och lära sig) kurslitteratur...
  6. Ogillar att shoppa. Ger mig aldrig ut på stan om det inte är något speciellt jag behöver och väljer då helst en butik med personlig betjäning.
  7. Jag har otroligt mycket empati och gråter alldeles för lätt för att jag känner så mycket för alla, främst barn och djur som far illa. 
  8. Har dock väldigt lite sympati/medlidande med vuxet folk och tycker de flesta som gjort korkade saker (som t.ex. börjat knarka) får skylla sig själva alternativt borde rycka upp sig och ta tag i sina problem.
  9. Att föda barn var det häftigaste jag gjort i mitt liv och jag är sjukt stolt över min prestation och skulle gärna vara med om alla 33 timmarna på nytt.
  10. Jag kan vara otroligt svartvit i mina åsikter men har blivit mycket mera ödmjuk sen jag blev förälder..
  11. Jag finner män som är fantastiska föräldrar attraktiva och män som "hjälper till" med hushållet fruktansvärt oattraktiva.
  12. Jag röstar hellre höger än vänster, hellre liberalt än konservativt och tycker religion är en privatsak som inte har något med politik att göra.
  13. Jag är en gamer i själ och hjärta fast tiden saknas just nu. Gör inget halvdant, när jag spelade WoW blev det nog 4-8 timmar per dag. Och jag var jäkligt bra också.
  14. Jag har jobbat tillsammans med min pappa i flera år med olika projekt och tycker vi är ett riktigt bra team!
  15. Avskyr överraskningar mer än något annat och mår fysiskt illa av att inte veta vad dom ska hända härnäst. Den som vill mig riktigt illa planerar en överraskningsfest för mig...
  16. Har väldigt lätt för att komma överens och samarbeta med alla sorts människor i professionella sammanhang men privat finns det många jag inte kan småprata med alls då vi har noll gemensamt. Smalltalk är inte min grej.
  17. Jag har ett extremt dåligt minne när det kommer till personers namn och "byaskvaller". Oftast har jag glömt både vad som sades och vem det handlade om när jag ska återberätta historien.
  18.  Jag kommer i något skede (inom några år) att göra det jag som yngre svor på att aldrig göra - ta över mina föräldrars hus och gård i Socklot.
  19. Har aldrig ens testat röka eller snusa och kommer inte att göra det heller. 
  20. Jag ogillar hundar och skulle aldrig få för mig att skaffa ett sånt litet odjur till familjen.

15 november 2014

På tal om sånt som är i andra hand

Blev inspirerad av Sandra som talade så varmt om loppisgrejer och annat second hand, ärvt och fyndat, så jag tittade runt mig lite och kunde snabbt konstatera att det håller på att bli en rejäl samling loppisfynd också här hemma hos oss. Till makens förtret kanske, han är nog mer intresserad av allt som är nytt och glänsande :)

Jag kan inte påstå att jag är någon frälst second hand-fantast jag heller - som vanligt är det behovet, tillfället. priset och skicket på föremålet som avgör om det får följa med mig hem eller inte. Men något som jag verkligen blivit förtjust i är föremål i tenn och kökstillbehör i rostfritt stål. Jag är numera lycklig ägare till en hel stapel fina rostfria bunkar, och har i samma takt slängt ut de gamla nötta plastbunkarna. Även specialbestick som ostgafflar och -knivar, barnbestick, tårtspadar och dessertgafflar fyndar jag med glädje på loppis.

Annat som fått följa med hem är diverse leksaker och småprylar till barnrummet, barnkläder i stora mängder och på kollaget längst ner ses något annat jag alltid fastnar för - gammalt porslin eller iron/stoneware i vackra färger, framför allt blått och vitt! Denna jul tänker jag duka med allt vackert porslin som jag samlat i skåpen, för nog håller det att användas och inte bara tittas på.

 

9 november 2014

Loppisfyndade ett litet ljus i mörkret...

Oj så avundsjuk jag är på folk som har den där förmågan att bara slänga ihop lite saker de råkar ha hemma i skåpen och så blir det ett snyggt stilleben som faktiskt får stå där på bordet i fred och se snyggt ut och inte genast belamras av diverse vilsekomna leksaker och gårdagens post och middagsdisken som ingen orkade plocka av bordet...

Ja ni vet, den förmågan. Jag har den i alla fall inte. 

Vårt kök saknar definitivt en hel del när det kommer till mysighet och jag kommer liksom aldrig till punkten där jag orkar eller kan göra något åt det. Jag har en idé om en hylla till den tomma väggen, men kommer aldrig till skott. För ett tag sen plockade jag fram en bricka till den ensamma lilla växten på bordet och sen gick jag bara där och retade mig på hur taffligt det hela såg ut! 

Men nu har undret skett och jag har faktiskt lyckats få till något som jag är riktigt nöjd med! Som vanligt startar det alltid med att man hittar den viktigaste pusselbiten, och sen faller resten på plats liksom av sig själv. I det här fallet var det en himla snygg bricka som jag hittade på loppis för en mycket liten slant (för jag är ju snål också, tänker då inte spendera en förmögenhet oavsett hur mysigt resultatet skulle bli...). 


Sen hittade jag av bara farten en grå kruka, en liten tennmugg/hållare och en ljuslykta från Orrefors också, och baske mig om det inte ändå blev rätt fint med något att vila ögonen på när vi äter middag! Och det vanliga skräpet lyser iaf. ännu med sin frånvaro :)



Växten är ett paljettblad med den spännande egenskapen att det fäller ut sina blad dagtid, och drar ihop dem igen till natten. Nästan som trolleri!
 
/känner sig rätt nöjd just nu.

Enkelt pyssel med barn - flugsvampar

Alleria såg för någon vecka sedan på BUU-klubben när de hade höstpyssel på schemat, och hon fastnade verkligen för de fina flugsvamparna som de målade där. Så efter att hon ingående beskrivit hela svamptillverkningsproceduren för mig så var vi såklart tvungna att testa själva!

Enligt principen "man tager vad man haver" så letade vi fram färg, tomma wc-pappersrullar och en bit kartong att klippa till hattar. Resultatet blev ju riktigt kul, och massor med bonuspoäng för att det enda jag behövde assistera med var att klippa till hattarna och sätta svamparna i press när hon satt lim på dem- Annars brukar våra pysselstunder alltför ofta gå till så att jag får göra allt jobbet och hon dikterar vad som ska göras...

 Tummen upp för enkelt och roligt pyssel som passar även för mindre barn.


4 november 2014

...och hejdå oktober!

Det blev en oplanerad bloggpaus och vardag, egentligen precis som jag ville. Oktober är nog en ganska bra tidpunkt att helt enkelt varva ner och ta det lugnt - det är inte mycket som händer, vädret är grått och trist och bjuder inte på många tillfällen till att plocka fram kameran, och med allt som hänt under hösten har jag känt mig som en punkterad ballong mellan varven!

Nu är det redan november, överlägset den tristaste av årets alla månader, men i år känner jag ändå ett sorts lugn och en stilla förväntan inför kommande julhelger, födelsedagar och annat roligt! Och inte har vi ju suttit sysslolösa denna månad heller...

- Jag fortsatte min rundtur bland nejdens sjukhus pga. min bråkande galla som inte ville bli bra trots operation. På Vasa Centralsjukhus genomgick jag ytterligare ett dagkirurgiskt ingrepp och fick på kirurgiska bäddavdelningen det sämsta bemötandet jag någonsin varit med om i sjukhussammanhang.
Möjligen är jag bara bortskämd med den otroligt trevliga personalen på Malmska i Jakobstad, men för första gången någonsin har jag faktiskt fyllt i en av dedär responsblanketterna de alltid försöker tvinga på folk och gett hela T3-avdelningen bottenbetyg. Där ska jag med all makt undvika att hamna igen. Själva ingreppet och vårdpersonalen var dock jättetrevlig och kompetent, men vad hjälper det när man sen är tvungen att ligga på bäddavdelning med jordens otrevligaste personal... 

http://cdn1.hssmedia.fi/Newsmedia/2014/01/14/647/cropOM_LL_20130602_131.jpg
Bild från Vasabladet.


- Vi har haft finbesök av en liten fnysande och frustande igelkott som glatt smaskade i sig kattmaten vi bjöd på. Jag såg att den lufsade i riktning mot skogen och löv- och kvisthögarna vi lämnat där, så jag hoppas den sover riktigt gott nu!




- Alleria och jag har varit hemma en del och pysslat. Ska visa resultatet en annan gång. En dag bestämde vi oss hastigt och lustigt för att testa Maxifun i Jakobstad och får verkligen hålla med alla dem som rekommenderar stället! Jättekul även för en vuxen att krypa i gångarna och testa rutschkanor :)



Slutligen har vi också "firat" Halloween och Allhelgona på stillsammast tänkbara sätt; genom att fixa en hemsk spökdräkt den ena dagen och sälla oss till resten av stadens befolkning som tände ljus på gravgården den andra dagen.