30 juli 2015

Att spika panel som ett proffs...!


Hamra och spika lite...

Lite mera...

...och ännu lite till.


Och vips (nåja) var det klart!

Nu har vi bara tre sidor till. Tur att det är en kall och mulen sommar.

28 juli 2015

Leksaksmat till lekstugan och butiken


Ännu lite till fixade vi inne i lekstugan. Maken gjorde lämpliga butikshyllor, som vi fyllde med leksaksmat i ministorlek!


Leksaksmaten och korgarna har köpts från Lidl för ganska länge sedan.


 Butiksinnehavaren är nöjd med sin butik och vi får alla handla flitigt!


Vi ska idag ta dit också den gamla kassaapparaten som hon inte leker med mera här hemma, den blir nog perfekt i en liten gårdsbutik!

Alla inlägg om lekstugan hittas här.

Att renovera klart en lekstuga

Nu är vi äntligen klara med insidan av lekstugan och alla möbler och saker har fått flytta in igen!


Jag hittade lite skivor, reglar och annat överblivet i ett av våra många förråd. 



En bit snedsågad limträskiva blev perfekt som bänkskiva i lekstugans kök! Det enda jag behövde göra var att skruva upp reglar för den att vila på och fixa ett litet urtag för väggstolpen. 

Det gamla skåpet som min morfar byggde till mig duger bra än, jag tog bort ett hyllplan och kortade av sidorna för att skapa en sorts disk där man kan leka butik om man vill.


I skåpet ryms också min gamla kaffeservis från 80-talet.

Och i köket står de fina porslinskopparna från min mormor och min mammas mormor i hyllan som jag byggde i lågstadiet. Kaffefaten är gamla udda Arabiafat... Kanske är det något bakvänt att använda gammalt fint porslin med affektionsvärde i en lekstuga, men inte gläder de någon om de ligger nerpackade i någon låda heller!

 

Tidigare inlägg om lekstugan här och här.

27 juli 2015

Att bygga odlingslådor

 
Maken och Alleria byggde odlingslådor / blomlådor åt Allerias farmor en dag, för att hon inte hittade några som hon gillade i butikerna.
 
 
Det blev inte så många bilder tagna under själva byggandet men lådorna blev fina! Allt material utom skruvarna är återanvänt, bräderna kommer från engångslastpallar som han demonterat och träoljan hade vi kvar från en terrassoljning. Invändigt fodrades lådorna med plast för att hålla kvar jorden och skydda träet. Lådbotten är tillverkad så att den kommer en bit upp och lådan inte blir så tung, men trots det gick det åt säkert 50 liter jord för att fylla en låda.

23 juli 2015

Enkel DIY matta till dockskåp

Ett enkelt sätt att göra små mattor till dockskåp, också fyraåringen har själv gjort flera mattor på samma enkla sätt!


Förbered med att sätta fast flera längder av målartejp, så att kanterna överlappar varandra lite. Den klibbiga sidan ska vara uppåt förstås. 

 Börja linda valfritt garn (av en lite tjockare sort) i en spiral ungefär mitt på tejpen. 

Linda garnet runt runt tills mattan är så stor som du vill ha den. Klipp bort all överflödig tejp.


Klipp ut en botten av tunn kartong, aningen mindre än mattans kanter, och limma fast den. 


Sätt mattan i press några timmar under t.ex. en tung bok så den rätar ut sig. Klart!

19 juli 2015

Glutenfria småkakor med choklad

En regnig dag testade jag och Alleria att baka glutenfria småkakor, efter ett enkelt recept som jag sett på flera olika ställen - senast på bloggen Karolinas Kaos
Receptet, med bara fyra ingredienser, passade bra att göra tillsammans med barn och resultatet blev helt ok - till och med min kräsna unge har ätit flera av dessa kex. 

Glutenfria chocolate chip cookies

2½ dl jordnötssmör
2½ dl rörsocker
1 ägg
Hackad choklad efter egen smak

Rör ihop allt i en bunke. Rulla till små bollar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut kakorna lite med fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter på 180 grader.

En vänlig grönskas rika fläkt


Det regniga och kalla vädret under sommaren har inte direkt gjort någon människa glad, men växterna är desto lyckligare. 



När solen väl tittat fram har allt växt så det nästan syns med blotta ögat, och gården är otroligt grön och frodig igen!


Jag fick maken att spara några av de största bitarna från våra nedhuggna granar. Tänkte att de kunde användas till att bygga något roligt av. På Pinterest har jag sparat en massa bilder av lekplatser som folk byggt till sina barn, trädstubbar kan ju bli både bord och stolar eller varför inte ha dem att balansera och klättra på?



 Jag hoppas äppelblommen förebådar en bra äppelhöst! Tyvärr har vi sett skrumpna blad och kvistar i våra träd, vilket jag antar är ett tecken på att rönnbärsmalen trivs bland äppelkarten...  


Det järnhaltiga vattnet färgar alla avrinningsdiken vackert roströda! Kanske får vi öppna en järngruva i miniatyr någon gång ;)


På väg in med kameran stötte jag på dessa nykläckta spindelbebisar! Så små och nästan söta...

Garage och äppelmusteri

Nu har huset tagit form och man kan se hur stort det kommer att bli.



För att hålla nere kostnaderna lite så gör vi själva så mycket som vi förmår. Min pappa och bror har jobbat flera dagar med att förbereda gjutningen av golvet (jämna ut sanden, isolera, placera ut armeringsnäten) och på måndag är det äntligen dags för själva golvet. 



Ytterpanelen ska vi också spika upp själva. Här på baksidan är det rätt många kvadratmeter att täcka in..

17 juli 2015

Allt är sig likt, till och med blommorna

Som det växer och blommar på gården skulle man kunna tro att växterna är genmanipulerade eller något. Men nej, inte ens gödsel behövs när man råkar vara bosatt på gammal åkermark som dessutom varit sjöbotten för inte alltför länge sedan.

Titta bara på den vackra trädpionen!

Och den halvt överväxta azalean, i den del av trädgården som ingen har tid att bry sig om för tillfället (det gamla huset står tomt), den blommar lika vackert som när jag var barn. Något större bara...


Titta på det gamla kortet jag hittade i mammas album, lillebrorsan var visst inte så förtjust i att vara med på bild, haha. Och nu har jag visst också blivit en sån där förälder som fotar sitt barn bredvid blommande buskar! Bara för att riktigt bekräfta detta så slänger vi med en bild till, vi kan kalla den "barn och maffig rhododendron" tycker jag.


Känner mig verkligen som mina föräldrars barn när jag upptäcker att mobilen är full av bilder på blommor. Sitt öde kan man visst inte undvika. Men till mitt försvar så var det faktiskt en rhododendron utöver det vanliga...



16 juli 2015

Vällingavslut

Tandläkaren och andra förståsigpåare började ha sina åsikter, och visst - nog tyckte jag själv också att det kunde vara dags att avsluta frökens nattliga vällingsdrickande vid den mogna åldern av fyra år. Men eftersom hon var så hemskt kär i sin välling kunde vi inte ens ta upp ämnet här hemma utan att tårarna började rinna...vilket dilemma!

Fick så det utmärkta tipset av en kompis att ordna med lite "motivation" i form av klistermärken man kunde samla för varje vällingsfri natt och så en utlovad belöning efter ett visst antal nätter. Jag tog upp det lite försiktigt en morgon när hon faktiskt låtit bli att dricka sin välling under just den natten, och frågade dotra om det fanns något hon hemskt gärna ville göra - jo det fanns det ju. Ett besök till simhallen! 

Eftersom simhallen i Jakobstad är stängd sommartid, passade det ju bra att utlova ett besök till den stora simhallen i Kokkola, dit hon aldrig varit förr. Efter, säg 7 stycken vällingsfria nätter, så skulle vi åka dit! Hon blev så ivrig att vi inte ens behövde göra någon belöningstavla, hon höll noga reda på nätterna själv. Den första natten var hon nog lite olycklig, vred och vände sig men ville inte säga vad som var fel. På morgonen erkände hon att hon nog saknat sin välling lite grann, men att det gått bra ändå. 


Så, en dryg vällingsfri vecka senare blev det Kokkola simhall med alla bassänger och rutschkanor och sedan glass för alla inblandade på vägen hem. Tänk ändå att det var så enkelt att sluta. Ibland oroar jag mig verkligen helt i onödan.

7 juli 2015

Att fynda som ett proffs

Kategori: "fixa idéer jag har fått för mig". 

Jag kan inte ens minnas när jag sist köpte ett endast klädesplagg till fullt pris, både när det gäller kläder till mig själv och dotterns kläder. Jag har rätt omedvetet gjort det till en livsstil att fynda begagnat eller på rea, och nu känns det svårt - nästan helt omöjligt - att faktiskt köpa ett plagg till normalt pris. Det har gått så långt att mina ögon genast scannar varje butiksyta på jakt efter rea-skyltar, och hittar jag inga så vänder jag helt enkelt i dörren. 

Det ställer ju förstås till det lite de enstaka gånger när jag verkligen skulle vara i behov av ett nytt plagg, eftersom min rea-hjärna vägrar att ens titta på normalprissatta kläder. 

Helst handlar jag på loppis, men loppis har sina begränsningar. Loppisfynd kräver att man har mycket tid, för de bästa fynden försvinner fort och man behöver kolla utbudet åtminstone en gång i veckan för att ha en chans. Dessutom är det ju ganska sällan man hittar något man faktiskt behöver, i bra skick och med fin passform. Desto större är förstås glädjen när man gör ett riktigt fynd!


Tog ett par slarviga och suddiga bilder vid en väldigt smutsig spegel innan jag åkte till jobbet häromdan, bara för att jag var så nöjd med mina två senaste fynd - en jacka för två euro, och en klänning för samma pris.

Det enda undantaget som jag gör från reashoppingen är väl egentligen skor, för där tycker jag det viktigaste är att de är sköna och sitter bra på foten. Så begagnade skor till dottern är oftast uteslutet och man ska ha riktigt bra flax om man ska lyckas hitta sköna och inte alltför nötta skor i storlek 38 (kanske världens vanligaste storlek?) till sig själv.

Till dottern har det varit ganska enkelt att köpa begagnat så här långt, olika facebook-loppisar är en riktig guldgruva för barnkläder. Ofta när jag hittar något plagg att köpa, brukar jag fråga säljaren om de har mera i samma storlek. Chansen är stor att de blir glada över att slippa en större mängd kläder på en gång, så kan man få ett riktigt bra pris också. Tyvärr har det blivit allt svårare att hitta fina barnkläder i takt med att hon växer - dels används kläderna längre, så de är ofta rätt så nötta, och dels har hon utvecklat sin egen smak som ofta inte alls är samma som min, så där får jag nog ge mig snart!

Att renovera en lekstuga


Alleria och jag började ju måla min gamla lekstuga (här) och nu har vi äntligen fått insidan klar. Så mycket ljusare och finare det blev!


Eftersom vi bara använt färg som vi hade hemma, så har alla väggarna olika färg. Det blev till sist en mörkgrå, en ljusgrå och två ljust turkosa väggar. Innertaket, som är av någon sorts kraftpapper, rollade jag vitt med grundfärg. Vi får väl se hur länge det håller...stugan har ju förstås ett tak, men den är inte isolerad.


Fönster och dörrkarmar målade jag i limegrönt! Den burken fanns kvar från när vi målade spjälsängen för fem år sedan ♥

2 juli 2015

Vårt vackra Grisselören




Alleria och jag tog en tur över klipphällarna vid Grisselören, nära mina föräldrars sommarstuga. Varje sten på bergete har jag sprungit över som barn, varje solvarm klippa har jag jag torkat mig på efter en kall simtur. 




Fortfarande fascineras jag lika mycket över de vackra färgskiftningarna i stenarna. Trots dåliga mobilbilder, ser hällarna så mjuka och sköna ut!


Jag visade också den mystiska mossen åt Alleria, oj så rädd jag var för denna plats när jag var liten! Vågade man sig ut i kanten sögs fötterna fast i mossan och släppte med ett smackande ljud. Vi var säkra på att mossen var oändligt djup och att små barn kunde drunkna i dess mystiska inre..