15 augusti 2016

Mammalådan 2016

Efter omröstning i familjen där jag förlorade med rösterna två mot en, blev det bestämt att vi nog skulle tacka ja till babylådan också denna gång. Orsaken till att jag tvekade var att jag inser att vi inte kommer att ha så stor nytta av ytterkläderna i lådan denna gång, de rör sig alla runt storlek 70 vilket förstås är gigantiskt för en nyfödd, men för smått nästa vinter. 

Men som make och dotter förklarade; det är alltid roligt att få paket och det har de ju helt rätt i!


Vi fick hämta ut lådan en solig sommardag och Alleria var förtjust i alla de små plaggen som hon gärna hade velat ha själv.


Förstås förstår jag att uppskatta denna fina förmån, även om det blir så att allt inte kommer till användning. Själva lådan är ju också så fin att man nog täcks ha den framme tex som säng åt babyn att vila i på dagen.


Dessa är några av mina egna favoriter från lådan år 2016 (hela innehållet kan man se på FPA's sidor):

Åkpåsen bara för att mönstret är fint. Bodys med fina färger och tryck. Byxor med öppen fot, glad att de ändrat detta sen sist och har färre sparkbyxor med fot, för de använde vi knappt alls. Mysig pyjamas. 

Ett underställ i ull, har ännu kvar det vi fick åt Alleria och det var tveklöst det mest använda plagget i hennes låda. Pocketblöjan från Pilvi ser ut att ha riktigt bra kvalitet och den kommer jag nog att använda, vikblöjorna är fina som inlägg eller bara annars som trasor åt en liten kräkbaby. 

Hygienprodukterna har också uppdaterats och verkar innehålla det mesta man behöver för skötseln av den nyfödda babyn, mest uppskattar jag nog att slippa köpa en ny nagelsax! Och en gullig liten snuttetrasa som för tillfället är på vift här hemma, eftersom Alleria anser att den nog kunde vara hennes...

3 augusti 2016

Gravid vecka 27

Nu är jag alldeles i slutet av graviditetens andra trimester och tänkte försöka sammanfatta läget just nu.

Vecka: 26+5 - vi är alltså nere på tvåsiffrigt nu. Drygt 90 dagar kvar.

Barnet: Babyn är nu ca 32 cm lång och väger runt ett kg. Huden skyddas av ett lager fosterfett och barnet samlar också på sig allt mer underhudsfett. Barnet har öppnat sina ögon nu, ögonfransarna är fullt utväxta och barnet suger ofta på tummen. Skulle förlossningen starta nu finns det en god chans att barnet överlever.
 



Magen: Här har då tillväxten inte avstannat något än, som alla sa att den skulle göra. Min mage ÄR stor, och ibland blir jag väldigt trött på alla kommentarer om detta faktum. Jag kan ju inte göra så mycket åt saken ändå. Det ska bli skönt nu när jag snart går in i sista tredjedelen av graviditeten - då borde det väl vara okej att också se höggravid ut.

Jag som annars tycker gravida kvinnor är så vackra, har haft svårt att se mig själv som fin denna gång just för att alla hela tiden påminner mig om hur stor jag är. Maken lovade dock att vi ska försöka ta några gravidfoton snart, i ett försök att muntra upp mig lite. Så de osminkade bilderna i inlägget är såna jag fotade på mig själv en morgon, för att samla idéer till den kommande fotograferingen.
 
Vecka 21 till vänster, och 27 till höger.
 
Mående: Jag mår okej just nu och försöker hålla tankarna på att ta en dag i taget och inte bekymra mig så mycket. Halsbrännan blev ett tag helt outhärdlig, men ett snabbt samtal till rådgivningen och lite omeprazol från apoteket håller det på en hanterbar nivå åtminstone. Fast det är ingen behaglig känsla att lägga sig ner på kvällen och känna maginnehållet åka jojo i halsen...

Foglossningen är värre ibland och bättre ibland. Förstås känns det mycket mera dagen efter att jag ansträngt mig (och här använder jag ordet "ansträngt" i dess allra lösaste betydelse, det kan handla om att jag suttit för länge i min kontorsstol, eller att jag gått och handlat till butiken, eller egentligen vad som helst förutom legat i soffan och vilat mig). Fortfarande är det endast och enbart i vänstra sidan/benet, vilket jag tycker är mycket märkligt.

Sammandragningar är också en (ovälkommen) nyhet denna graviditet, de har dykt upp rätt ofta under sommaren och det är svårt att få dem att sluta när de en gång börjat. Efter en åktur i motorbåt för några veckor sedan blev det så pass illa att jag hamnade inne på mödrapoli för en kontroll, men allt var som tur var bra med babyn och sköterskan trodde att jag kanske var uttorkad. Så nu försöker jag få i mig så många liter vatten som jag bara klarar av, varje dag.

 
Jag trodde inte det skulle bli så tungt för mig under sommaren iom. att jag inte är ens höggravid, men jag har nog fått inse att värmen är tung för alla gravida och därmed valt bort en hel del program för att kunna ta det så lugnt som möjligt.



Familjen: Make och barn pratar med magen varje dag och sjunger för den, det är rätt mysigt. Mindre mysigt är det när de försöker puffa på magen för att få gensvar där inifrån, babyn sparkar nämligen väldigt hårt och träffsäkert när den är på det humöret! Annars är Alleria lika positiv som vanligt och pratar och fantiserar väldigt mycket om babyn, men jag märker också på henne att hon blivit oroligare och bekymrar sig om allt möjligt smått. Vår känsliga lilla tjej.



Tankar: Just nu försöker jag att inte tänka så mycket. Jag är glad för var dag där krämporna åtminstone inte blivit värre, och bara jag känner babyn buffa runt där inne. En hel del funderar jag ändå på den kommande förlossningen och det faktum att jag måste till ett nytt sjukhus som jag inte känner till alls. Min rådgivningssköterska har lovat hjälpa mig ta reda på fakta och boka tid för ett samtal med förlossningen om jag skulle vilja det, och det känns väldigt skönt att ha någon som tar mig på allvar.

Jag har också börjat läsa om de böcker jag läste inför första förlossningen (Gudrun Abascal: Att föda och Att möta förlossningssmärtan samt Susanna Heli: Föda utan rädsla) men efter att ha läst allt om smärta och hur den kan mötas tycker jag snarare att jag blev räddare snarare än lugnad... Tror jag ska fokusera mera på att lära mig olika avslappningstekniker och om andningen, snarare än att läsa om hur ont det gör att föda.


Så rullar dagarna vidare, och väldigt snart blir det igen vardag med jobb och dagis för oss alla så nu ska jag försöka njuta av de sista lediga dagarna, oavsett hur mycket det åskar och regnar mellan varven! 
 

1 augusti 2016

Sånt vi gjorde sommaren 2016

En del av sommarens många lediga dagar, enligt min mobilkamera.


I början öste regnet ner. Vi höll på att bli galna. Alleria trotsade vädret för att öva med sin cykel och det gav resultat - i juli lärde hon sig att cykla utan stödhjul!


Vi lekte bönder och höbärgade allt det slagna gräset på äppelodlingen. Maken jobbade med odlingarna var och varannan dag, i alla slags väder.  


Det grävdes en del för att få bort resterna av det gamla garaget och skapa en ny, större gårdsplan och parkering.


Vi fick ett nytt dike vid äppelträden också.


Vi besökte bibban ofta när det regnade. 


Och hängde i det fina nya sagorummet. 


Vi matade en igelkott. 


Och gick på traktormuseum där man fick provsitta precis allt man ville.  


Sen hjälpte vi till att arrangera Socklots sommarfest, Grisselödagen. 


Med program för både stora och små.


Vi stekte plättar i mormors gjutjärnspanna.


Och hängde hemma i grönskan när det äntligen blev för varmt att göra något annat. 


Eller så simmade vi och åt glass på café.


Vi begravde makens morfar. Den sista ur vår äldre generation.


Magen och jag i lånta kläder var med förstås. 


Vi åkte båt men fick ingen fisk. Faster och Alleria hade kul ändå.


Jag var också med. Sen fick jag sammandragningar som aldrig ville ge med sig, så det blev ett besök på mödrapoli och inga fler båtfärder för min del i sommar. 


Men sommarteater går jag gärna på! 


Alleria uppskattade verkligen Alice i Underlandet. 


De är lagom galna där i Purmo.



Pappan och Alleria sov i tält. Det var nog spännande. 



Kändes lite ensamt härinne, men runt tretiden fick jag sällskap i sovrummet igen :) 


När Alleria väl lärt sig cykla utan stödhjul, cyklade hon ända till mormors i Socklot! 7-8 km, inte illa. 

Och som en fin avslutning på juli månad, åt maken och jag en efterlängtad middag på Steakhouse Ludwig. Med efterrätt och allt. 

Tio frågor om sommaren

Hittade sommarlistan inne hos eminenta christa.fi!

1. Vilket skolvitsord ger du den nordiska sommaren som idé? Motivera.
9 för årets sommar. Full pott om den hade innehållit lite mindre myggor, getingar och ihållande hällregn i början av vår ledighet. Förra sommaren får en 5'a. Eller kanske en 4'a, för i ärlighetens namn kan jag inte ens godkänna den som någon riktig sommar. Alldeles för kallt och för lite sol var det.

2. Vem tillbringar du för lite tid med under sommaren?
Mina vänner som bor för långt borta. Det är hemskt tråkigt att vi träffas så sällan men kanske går det att ändra på saken när vi alla är medelålders och inte har småbarn hemma längre.

3. Vad vill du absolut inte missa under sommaren?
Heta sommardagar och badande barn vid villan, gemensamma lediga dagar med maken även om han mest jobbar på gården medan vi andra latar oss. Solbruna, rufsiga ungar som äter glass varje dag och tycker att "det här, det är livet det!".

4. Vad klarar du dig utan, som de flesta tycks tycka att hör sommaren till?
Alla former av utflykter till nöjesparker, vattenland och annat överbefolkat elände. Allt som innebär mer än en timmes bilåkning.

5. En plats du gillar som du för sällan besöker under sommaren?
Vet inte vad det skulle vara. Trivs nog bäst hemma.

6. Något oväntat du gärna sysselsätter dig med på sommaren?
Det är väl inte speciellt oväntat; jag läser böcker, röjer i skåp, lådor och förråd och är mycket kritisk till den enorma mängden kläder vi samlar på oss och som tydligen ska tvättas jämt.

7. Vilken siffra står det på din solskyddsfaktor?
Använder sällan något solskydd alls. Ibland snor jag lite av barnets kräm om jag vet att jag ska vara ute länge. Smörjer inte heller barnet speciellt bra, men hon älskar krämer så hon smörjer sig ofta själv...
Jag anser att solen gör gott för oss nordbor och det är viktigt att få sol på huden så vi orkar hela långa vintern. Använder man förståndet och är bara korta stunder i solen åt gången så behöver man inte hålla på och kladda in sig med solkräm med ytterst suspekt innehållsförteckning i tid och otid. Barn ska vara bruna (inte brända) efter ett långt sommarlov!

8. Tre somriga favoriträtter?
All mat som lagas av någon annan än mig. Yoghurt med färska bär i. Nyrökt sik/lax.

9. Dina bästa tips för en regnig sommardag om du inte får säga böcker eller filmer?
Vet inte, höll på att bli helt galen av att vara ensam hemma med barnet när det regnade två veckor i sträck. Till och med hon ledsnade på att titta på teve/dator/surfplatta till sist... Vi hängde mycket i bibban och försökte träffa vänner med barn som var lika uttråkade de.

10. Vilka känslor fyller dig i augusti när sommaren börjar ta slut?
I slutet av sommaren känns det bara ledsamt och vemodigt. Men när vardagen börjat igen och alla är tillbaka på jobb och dagis kan jag ändå uppskatta de vackert krispiga höstdagarna, hösten signalerar också lite av en nystart för mig så det är en bra tid att ta tag i nya projekt. Numera är det iofs mest äppelmusteriet som upptar min tid och mina tankar varje höst, i slutet av augusti börjar en ny skördesäsong som vi ser fram emot med förväntan och oro!